Housenka labužnice

25.4.2017
Citace:
Bombelli Paolo et al., Polyethylene bio-degradation by caterpillars of the wax moth Galleria mellonella, Current Biology, Volume 27, Issue 8, pR292–R293, 24 April 2017, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2017.02.060
Zdroj
Dospělý zavíječ voskový z čeledi zavíječovitých (Pyralidae), foto Sarefo, (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0), via Wikimedia Commons.

Nejrozšířenějším plastem je polyetylen, jehož biodegradabilita je velmi nízká. Změnit by to mohly housenky nevzhledného motýlka zavíječe voskového Galleria mellonella (angl.wax moth). Pochutnají si i na běžném polyetylenovém pytlíku. Testy s homogenátem z housenek potvrdily, že skutečně disponují enzymy, které tento plast rozkládají. Případ zavíječe voskového ukazuje, jak škůdce může být relativní pojem. Znají ho především včelaři, jimž parazituje v úlech. Právě díky enzymům, které mu umožňují živit se obtížně rozložitelným včelím voskem, stráví i polyetylen. Zavíječ voskový z čeledi zavíječovitých (Pyralidae) v dospělosti dorůstá až 16 mm a dosahuje rozpětí křídel 38 mm, viz obr. (foto Sarefo, (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0), via Wikimedia Commons).

 
Odeslat komentář k článku "Housenka labužnice "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Housenka labužnice " e-mailem

Diskuse/Aktualizace